Ieškoti šiame dienoraštyje

2019 m. vasario 5 d., antradienis

KOLEKCINIŲ KORTELIŲ SAUGOJIMO PAGRINDAI

Darius Stankus (Sport Cards)

     Nusprendėte rimtai pasinerti į sporto kortelių kolekcionavimą?! Pirmiausia nusiteikite, kad šis pomėgis ne tik įdomus, bet kartu ir pakankamai nepigus užsiėmimas. Jei standartinės kortelės kainuoja keliasdešimt euro centų ar vieną kitą eurą, tai retesnės, limituotos, su autografais ar / ir aprangos dalimis gali kainuoti ir šimtus ar net tūkstančius eurų. Be abejo, vertė labai priklauso ne tik nuo grožio ar retumo, bet ir kortelės būklės. Norint nesuklysti šioje vietoje ir galbūt po kurio laiko netgi tikėtis kolekcijos vertės augimo, būtina kuo labiau apsaugoti savo korteles nuo bet kokio galimo susidėvėjimo. Ne tik tokie dideli pažeidimai kaip kad perlenkimai, apliejimai bet ir kampučių nusidėvėjimas gali dramatiškai sumažinti kortelės vertę. Jei kortelės tokios trapios, tai ko gi imtis?! Orientuodamasis į kolekcionierius lietuvius pabandysiu pateikti keletą paprastų, bet praktiškų patarimų.
     Yra įvairiausių būdų kaip saugoti savo kolekcinius egzempliorius, bet pirmiausia rekomenduočiau korteles patalpinti į kelis euro centus kainuojančius skaidrius vokelius (angl. Card Sleeves), kurie suteiks papildomą apsaugą tiek nuo kampučių pažeidimų, tiek nuo nučiupinėjimo ar dalinai netgi ir nuo suliejimo skysčiais. Asmeniškai renkuosi skaidrius vokelius 65 mm x 90 mm dydžio, kurie iš esmės idealiai tinka visoms standartinėms (64 mm x 89 mm) kortelėms, nekrisdami į akis, bet kartu ir nespaudžiantys pačios kortelės. Tokie vokeliai ne tik kad negadina bendro vaizdo, bet kai kuriais atvejais netgi jį šiek tiek pagerina. Tiesa, reikėtų būti šiek tiek atsargiems su kampais talpinant kortelę į tokį vokelį. Pavyzdžiui blankiai kartoninei korteliai taip suteikiamas blizgesys. 


     Taigi, tai visai nebrangus, bet labai efektyvus būdas pasirūpinti savo kolekcija. Tokie vokeliai, be abejo, būna įvairių dydžių, taigi į juos patalpinti galima net nestandartinius kortelių variantus.
    Po patalpinimo į vokelius korteles jau ramiau galite sudėti, pavyzdžiui, kad ir į patogią dėžutę arba kitur. Jei Jūsų kolekciją sudaro dideli kiekiai kortelių, dėžutės, ko gero, bus geriausias pasirinkimas. Tam tikslui yra gaminamos specialios dėžutės, kurios gali būti įvairiausios – kartoninės, plastikinės, medinės, vieno ar keleto skyrių, atsidarančios kaip stalčiukai ir t.t.  Be abejo, šiam tikslui galima pritaikyti ir šiaip atliekamas tinkamo dydžio dėžutes. Norėdamas iliustruoti tokio laikymo pavyzdžius, pasinaudojau į kolekcionierių rinką besiorientuojančios kompanijos BCW Supplies (bcwsupplies.com) specializuota pasiūla:



     Dar vienas efektyvus būdas, kurį, beje, galima kombinuoti tiek su skaidriais vokeliais, tiek ir laikymu dėžutėse – įvairūs plastikiniai kortelių talpikliai, taip vadinami „holderiai“ (angl. Card Holders).   Čia vėlgi pasirinkimas labai įvairus - yra tiek kieto, tiek lankstaus plastiko talpiklių, sandariai užsegamų magnetu ar užveržiamų specialiu varžteliu ir pan. Be abejo ir dydžiai įvairuoja, tad neturėtų kilti jokių problemų nei su standartinėmis, nei su labai storomis kortelėmis. Pavyzdyje, vėl pasinaudodamas BCW Supplies pasiūla, pateikiu vieną iš dažniausiai pasitaikančių plastikinių talpiklių, kuriame kortelė įdedama iš viršaus (angl. Topload Card Holder arba Toploader).


     Tokios talpyklos privalumas, kad kortelė yra ir labai gerai apsaugota ir labai reprezentatyvi. Trūkumas – kortelės užims gerokai daugiau vietos. Šį variantą rinkčiausi pačioms įdomiausioms ir brangiausioms kolekcijos kortelėms – „kolekcijos perlams“.
    Dar vienas būdas, kuris daugeliui turbūt ir yra priimtiniausias – įmautės kortelėms. Sudėjus korteles į tokias įmautes ir susegus jas į segtuvą bus užtikrinta ir papildoma apsauga ir kartu turėsite peržiūrai labai patogų albumą. Šiuo atveju rekomenduoju rinktis tik trijų ar keturių žiedų segtuvus, taip pat kartu naudoti ir jau minėtus skaidrius vokelius taip užtikrinant dvigubą apsaugos sluoksnį, o kartu papildomai apsaugant kampus, kai atsiras poreikis keisti kortelių vietą albume (o tai gali būti dažnas poreikis!) Albumą galima papuošti jį papildant įvairia papildoma informacija, tituliniais lapais ir pan.



     Tai tik trumpa apžvalga, kurioje norėjau pateikti esminius saugojimo būdus, labiausiai orientuojantis į naujokus. Dar galima būtų pakalbėti kad ir apie kolekcinių kortelių vertinimo arba „greidinimo“ kompanijų vadinamuosius „slabus“, t.y. specializuotus užsandarintus talpiklius. Visgi kortelių vertinimo kompanijos ir jų niuansai galbūt galėtų būti kurio nors kito „Krepšinio kolekcionieriaus“ numerio atskira tema. O kalbant apie šiame straipsnyje minėto inventoriaus įsigijimo galimybes – sunkiai apsieisite be užsienio interneto parduotuvių ir aukcionų, nes Lietuvoje menkai orientuojamasi į tokią kolekcionierių rinką. Todėl straipsnyje pateikiau angliškus terminus, kad esant reikalui būtų paprasčiau surasti norimą priemonę. Tačiau net ir mūsų biuro prekių parduotuvėse tikrai kartais įmanoma surasti bent jau specialių įmaučių kortelėms ar segtuvų. Visiems rekomenduoju įsigyti keletą pakuočių skaidrių vokelių, kurie tiktų Jūsų labiausiai renkamų kortelių dydžiui (dažniausiai tai bus standartinės kortelės). Įvairių kitokių dydžių vokelių paprastai galima gauti perkant pačias korteles iš aukcionų, kur pardavėjai naudoja tokius vokelius tiesiog pakavimui. Kaip pakavimo priemonė, labai dažnai atkeliauja ir įvairios plastikinės bei kartoninės dėžutės, plastikiniai talpikliai („holderiai“) ir kt., juos taip pat sėkmingai galite panaudoti savo kolekcijoms saugoti ir laikyti.

1 komentaras:

2022-23 LKL IR KORTELĖS

       Prasideda jubiliejinis 30 LKL sezonas, žadantis daug intriguojančių kovų ir naujovių. Nustebino ir pradžiugino, kad kuriama „Betsafe-...