Ieškoti šiame dienoraštyje

2019 m. vasario 21 d., ketvirtadienis

APŽVALGA IR VERTINIMAS: 2012-13 PANINI PAST & PRESENT

   Kaip žinote, 2011-12 metais NBA vyko lokautas (sužaista tik po 50 rungtynių), to pasekmė - labai skurdus tuometinių kortelių pasirinkimas, apskritai, neišleistos net naujokų kortelės. 2012-13 metais situaciją bandyta taisyti, abejų metų naujokus suplakant į vieną rinkinį.


  PANINI PAST & PRESENT tai gana įsimintinos kortelių kolekcijos (išleistos tik 2011-12 ir 2012-13 metais), kurių baziniuose rinkiniuose daug dėmesio skirta garsiems praeities krepšininkams. Šiandien norėčiau apžvelgti pilnesnį ir, mano nuomone, įdomesnį 12-13 metų rinkinį.
 
Taigi, šį bazinį rinkinį sudaro 250 kortelių, jas galėčiau išskirti į:

  • 1-50 numeriai. Kortelių foto portretinės (akcentas į krepšininko veidą), ši dalis atrodo gana gražiai. Tačiau nelabai patinka, kad pamaišyti žaidžiantys su baigusiais karjerą žaidėjais (25-34 nr.)
  • 51-100 numeriai. Labai blankus fonas, toks švelnus retro stiliukas, man asmeniškai nepatinka. Žaidėjų parinkimas neaiškus, neįžvelgiu jokios sistemos. 86-100 numeriai - vėlgi baigę karjeras žaidėjai.
  • 101-150 numeriai. Taip pat tragiškai atrodantis fonas - krepšinio kamuolio imitacija, raudona stora linija, vėl spalvos pastelinės, blankios. Šioje dalyje dar daugiau baigusių karjeras žaidėjų (pusė - 101-125 nr.).
  • 151-250 numeriai. Ketvirtoji kolekcijos dalis - naujokai. Manau, dėl pastarosios dalies ir renku šią seriją. 100 naujokų, apimančių dvejus metus, tai – labai daug. Fotografijos portretinės, mėlynas fonas suteikia subtilumo. Valančiūną su Motiejūnu čia irgi rasite, kaip ir Kyrie Irwing ir Kawhi Leonard naujokų korteles.
Insertai

Dual Jerseys ir Dual Jerseys prime - 20 MEM kortelių. Kortelėje po 2 žaidėjus, kurie sugrupuoti pagal savo žaidimo stiliaus/pozicijos panašumą. Limituotos visos /99 arba /49 (Dual Jerseys prime - /25). Kortelės tikrai retos, įdomios ir vertingos. Kas nenorėtų kortelės V. Carter Vs K. Bryant arba B. Griffin Vs K. Malone? Dual Jerseys ir Dual Jerseys prime skiriasi tik aprangos fragmentu (Prime dažniausia būna kelių spalvų) ir, aišku, limitavimu.



Elusive Ink - 40  AU kortelių. Tiesioginis vertimas - "sunkiai įsimenamas rašalas", manau, neblogai atspindi žaidėjų parinkimą šiame rinkinyje, didžiausių lygos žvaigždžių tikrai nėra. 
Gamers Jerseys ir Gamers Jerseys prime - 30 MEM kortelių. Palyginus su dauguma MEM kortelių, ypatingai didelis medžiagos gabalas kortelėje. Prime išskirtinumas – aukšti limitai (Nuo /2 iki /20) ir medžiagos fragmento dydis. 
Hall Marks Autographs - 19 AU kortelių. Vien šlovės muziejaus nariai. Gerai atrodo Šlovės muziejaus fonas ir šiaip gana rimtos kortelės, nors ir nelimituotos.
Headbands - 25 kortelės. Serija, skirta galvos raiščius dėvėjusiems krepšininkams, kas įdomiausia, kortelėje raištis padarytas švelnus ir malonus liesti, na tikrai išskirtinumas yra.
Modern Marks Autographs - 40 AU kortelių. Nors nerandu info apie limitavimą, vertė šių kortelių serijos atrodo keistai aukšta. Nepamenu, ar laikiau jas rankose, bet neatrodo kažkuo išskirtinės.
Raining 3's - 15 kortelių. Karjerą tęsiantys snaiperiai.  


Rise N Shine - 100 kortelių. Dažniausia pasitaikantys Insertai. Kiekvienoje kortelėje kūrėjai ieško žaidėjų emocijų, jau vien todėl įdomus šis rinkinys.
Shattered ir Shattered Black - 50 kortelių. Išvertus - "Traiškytojai", gal į kai kurias pavardes pažvelgęs taip nepagalvočiau, bet visai gražios „blizgienos“. Shattered Black skiriasi tik tuo, kad vietoj blizgaus yra juodas fonas.
Signatures - 197 AU kortelės. Na apie tokius parašus ant bazinių kortelių turiu labai aiškią nuomonę - geriau jau jų apskritai neleistų. 
Threads - 35 kortelės. Visa esmė - kortelės fone sportbačio padas (Threads vertimas - padas, protektorius).
Variations - 50 kortelių. Kortelės labai panašios į bazines, pavadinčiau beveik paralelinėm.
Winning Touch Championship Banners - 25 kortelės. Šiame rinkinyje – tik komandų, laimėjusių NBA čempionatą, lyderiai. Kortelės apkarpytos kaip banner‘is, yra minkštų kailiuko imitacijų. 

Vertinimas

Aš vertinu šitaip (grynai subjektyvus vertinimas): maksimaliai kolekcija gali surinkti 10 balų.
Kriterijai:
  1. Skirtingų žaidėjų skaičius (max 2 balai). Iki 100 žaidėjų - 0, iki 150 - 0,5, iki 250 - 1,5, 250+ - 2 balai.
  2. Kortelių fotografijų kokybė ir įdomumas (Max 2 balai). Nepatinka - 0, visai nieko atrodo - 1, puikiai - 2 balai.
  3. Nugarėlė (Max 1 balas). Niekuo neišsiskirianti be foto - 0, yra patinkančių elementų - 0,5, atskira foto, tekstas apie žaidėją, statistika yra - 1 balas.
  4. Ypatingumas (Max 1 balas). Kaip daugelis kitų - 0, kažkas įdomaus - 0,5, su niekuo nesupainiosi - 1 balas.
  5. Fonas aplink žaidėją (Max 1 balas) - nėra fono, žaidėjas iškirptas - 0, įdomūs elementai - 0,5, rungtynių aiškus ir įdomus fonas - 1 balas.
  6. Aiškūs užrašai (Max 1 balas) - reikia paieškoti, kur parašyta žaidėjo pavardė - 0, viskas aišku, nepatinka šriftas - 0,5, viskas savo vietoje - 1 balas.
  7. Insertai (Max 2 balai) - Nepatinka didžioji dalis insertų - 0, kažko norėtųsi daugiau - 1, puikiai atspindi sezoną - 2 balai.
Taigi, šią kolekciją vertinu:
  1. Skirtingų žaidėjų skaičius (max 2 balai) - 1,5 
  2. Kortelių fotografijų kokybė ir įdomumas (Max 2 balai). - 1
  3. Nugarėlė (Max 1 balas) - 0
  4. Ypatingumas (Max 1 balas) - 1
  5. Fonas aplink žaidėją (Max 1 balas) - 0
  6. Aiškūs užrašai (Max 1 balas) - 1
  7. Insertai (Max 2 balai) - 2
Bendras įvertinimas - 6,5 balai.

Koks jūsų įvertinimas? Parašykite komentaruose.

Skirmantas Nėnius

2 komentarai:

  1. Apie rinkinį sprendžiu iš straipsnyje pateiktos informacijos ir turimų Motiejūno bei Valančiūno kortelių.

    5 balai - kortelės blankios ir nelabai estetiškos. Nors Headbands idėja visai įdomi ir Rise 'N Shine Insertai savaip įdomūs.

    AtsakytiPanaikinti

2022-23 LKL IR KORTELĖS

       Prasideda jubiliejinis 30 LKL sezonas, žadantis daug intriguojančių kovų ir naujovių. Nustebino ir pradžiugino, kad kuriama „Betsafe-...