Ieškoti šiame dienoraštyje

2019 m. vasario 5 d., antradienis

TERMINAI, KURIUOS NAUDOJA SPORTO KORTELIŲ KOLEKCIONIERIAI

Andrius Malijauskas

    Kolekcionuojant sporto korteles, svarbu yra žinoti terminus, naudojamus visame pasaulyje, tada kyla mažiau klausimų, kodėl viena kortelė kainuoja 0.1 eur, o kita 30 eurų, nors lyg sportininko nuotrauka kortelėje yra ta pati. Apie vertes daug nekalbėsiu, nes čia kiltų daug diskusijų šiuo klausimų, bet pagrindinis dalykas yra tas, kad kuo retesnė kortelė, tuo didesnė jos vertė, taip pat didelę reikšmę turi kortelės būklė, žaidėjo statusas (žvaigždė, MVP, naujokas ir pan.) ir t.t.
    Pačios vertingiausios yra “one of one” (1/1) kortelės, tai yra vienetinės kortelės (bet tai nereiškia, kad jos yra brangiausios, šiame tekste, kur rašau vertingiausios, neturiu omeny brangiausios, galbūt tai labiau reiškia sunkiai gaunamos).


One of one (1/1)

One of one (1/1) triguba kortelė su aprangos fragmentais

Pagrindiniai terminai:

BASE (MAIN) CARDS – bazinės kortelės, tai standartinės komplektacijos sporto kortelės, kurių daugiausia randate atplėšus naują sporto kortelių pakelį. Numeracija standartinė nuo 1 iki kelių šimtų, priklauso nuo serijos.
PARALLEL CARDS – „paralelinė” kortelė, tai modifikuota bazinė kortelė, skiriasi tam tikrais elementais, pvz. skiriasi rėmelių spalva ar užrašas kitokios spalvos, yra papildomos hologramos, antspaudai, gali būti limituotos ir pan. Pagrindinis bruožas, kuriuo paralelinė kortelė skiriasi nuo Insertinės kortelės – tai, kad pagrindinė sportininko nuotrauka ar paveiksliukas yra panašūs į bazinės, ir numeracija yra vienoda kaip ir bazinės kortelės.
INSERT CARDS –„insertinės” tai tiek retos, tiek nelabai retos kortelės, jos randamos kartu su bazinėmis kortelėmis, dažniausiai dedama nuo 1 iki kelių insertinių kortelių į naują sporto kortelių pakelį. Jos dažniausiai skiriasi nuo bazinių kortelių tiek savo išvaizda, tiek numeracija. Šios kortelės yra brangesnės už bazines. Vėliau paaiškinsiu įvairias Insertinių kortelių rūšis. Dar vienas išskirtinis insertinių kortelių bruožas– dažniausiai kiekviena insertų serija turi tam tikrą savo pavadinimą.
PARALLEL INSERT CARDS -„paralelinė” insertinė kortelė, tai paralelinė modifikuota insertinė kortelė, dažniausiai limituota, kitokios spalvos ir skiriasi kitokiais elementais nuo insertinės kortelės.
Kaip pavyzdį pasirinkau J. Valančiūno 2013-2014 Panini Pinnacle korteles, ten matote bazinę kortelę, „Artist Proof“, „Artist Proof green“ ir tos serijos insertus „Big Bang“ serija: pridėtas paprastas insertas ir paralelinis insertas.


Bazinė kortelė
Paralelinė Artist proof (anspaudas apačioje, kairėje)
Paralelinė Artist proof green (žalias anspaudas), jau limituota /25 (tokių yra tik 25 vnt pagaminta)

Paralelinė Artist proof Museum Collection

Big Bang insertas

Big Bang Artist proof paralelinis insertas (antspaudas dešinėje)
Autograph Card (Auto) –tai „insertinė” kortelė su sportininko parašu.
Hard-Signed Autographed Card – sportininko parašas pasirašytas tiesiog ant kortelės paviršiaus.
Auto Sticker arba Label Autographed Card – sportininko parašas yra uždėtas ant skaidraus lipduko, kuris vėliau, gaminant kortelę, yra užklijuojamos ant kortelės. Pavyzdys – dvi kortelės su M. Kuzminsku, viena su autografu ant lipduko, kita pasirašyta ant kortelės paviršiaus. 



Auto Sticker arba Label Autographed Card

Hard-Signed Autographed Card 

Jersey Card (JSY) arba Memorabilia Card (MEM) – kortelė, kurioje yra sportininko aprangos dalis.
Patch Card – tai „Jersey“ kortelė, kurioje aprangos skiautė dažniausiai yra nukerpiama nuo būtent tos drabužio dalies, kur yra numeris, komandos pavadinimas, komandos ar lygos logotipas ir pan. Ir aišku, kuo daugiau spalvų tuo gražesnė kortelė, bent jau man:)

Jersey Card (JSY) arba Memorabilia Card( MEM) su Auto, limituota
Letterman Card – tai „Jersey“ kortelė, kurioje aprangos skiautė yra nukerpama nuo aprangos dalies, kur užrašytas žaidėjo vardas ar pavardė.
Logo Patch – tai jersey kortelė, kurioje aprangos skiautė yra nukerpama nuo aprangos dalies, kur yra komandos ar lygos logotipas. Šitos yra vertingiausios ir būtent tokios skiautės dažniausiai dedamos į “one of one” korteles.
Printing Plate – tai plokštelė, kuri buvo panaudota spausdinant sporto korteles. Šios kortelės irgi kartais yra laikomos “one of one” kortelėmis, bet ne visi kolekcionieriai tokiomis jas pripažįsta, todėl jos nėra labai vertingos. Jos būna - black, cyan, magenta, yellow.

Printing plate

Printing plate apatinė pusė
Serial or “Crash” Numbered (SER) arba Numbered (#’d, #ed) – tai limituota kortelė, kurioje yra antspaudas, rodantis konkrečios kortelės numerį ir kiek tokių kortelių yra pagaminta (kortelės tiražą), numeris atrodo maždaug taip –7/25 (pirmas skaitmuo reiškia kortelės numerį, o antras skaitmuo, kortelės tiražą) . Tiražas gali būti nuo 1 iki kelių tūkstančių.
Rookie card (RC) - “Naujoko kortelė” tai tais metais NBA naujokų biržoje pašaukto žaidėjo bazinė kortelė, yra šiek tiek vertingesnės, ypač jei tas žaidėjas ateityje tampa žvaigžde.
Error Card (ERR) – kortelė su klaida, pavyzdžiui, kortelės nuotraukoje yra visai kitas žaidėjas nei nurodyta aprašyme arba kortelėje gamintojas praleido tam tikrus elementus - užrašus, numerius ir t.t. Tokios klaidos yra vertinamos tik tuomet, jei jas pripažįsta gamintojas ir jas ištaiso, t.y. yra “teisinga” kortelė ir “klaidinga” kortelė, ypač yra vertingos „klaidingos“ kortelės, kurių yra nedaug pagaminta.


Kortelių būklės įvertinimai.

    Aš pats, rinkdamas korteles, neteikiu didelės reikšmės kortelės būklei, man svarbiausia, kad nebūtų žymių kortelės apgadinimo požymių, tačiau kitiems tai yra vienas iš svarbiausių rodiklių. Ebay ar kituose forumuose dažnai pardavėjai nurodo būklę tiesiog labai nesigilindami, todėl siūlau aklai netikėti pardavėju dėl kortelės būklės tol, kol kortelė nėra „įvertinta“ (angliškai Graded card). Kortelės būklės įvertinimo paslaugas teikia keturios man žinomos kompanijos - BGS, GAI, PSA, and SCG, manau, kad jų yra ir daugiau, bet aš nežinau jų, visgi šitos keturios yra visuotinai pripažįstamos, garsiausios ir patikimiausios, dar kitaip vadinamos Big Four. Kortelės yra įvertinamos graduojant skalėje nuo 1 iki 10.
    Yra vertinamos šios kortelės dalys: centravimas, kampų, kraštinės ir paviršiaus būklė. Kiekvienai šiai daliai yra suteikiamas atskiras įvertinimas, o paskui išvedamas bendras vertinimas. Kortelės, kurių įvertinimas yra didesnis nei 9 balai, yra didesnės vertės, tokį įvertinimą turėtų turėti nesugadinta ir pirštais neapčiupinėta kortelė, ką tik išimta iš pakuotės. Vertinimas 9,5 yra beveik nepriekaištinga kortelė, tai yra tai, ką dauguma kolekcininkų nori turėti :) Na o , įvertinta 10, tai yra kolekcionierių “gralis” :) Įvertinimo paslaugos kainuoja kažkur 10-20 USD, gali kainuoti ir daugiau, todėl įvertintos kortelės visada kainuoja daug daugiau nei neįvertintos kortelės, kartu jos jau būna saugiai „supakuotos“ plastmasiniame dėkliuke.

Įvertinta vertinimo įmonės (Graded) kortelė

      Dabar keliais žodžiais aprašysiu kiekvieną kortelės būklės lygį, kad bent turėtumėte kažkokį supratimą. Pradėsiu nuo žemiausio lygio:

Good (Gd), Fair (Fr), Poor (Pr) – Poor kortelės turi labai didelius nusidėvėjimo požymius, pvz. trūksta reikšmingos jos dalies arba pažeistos jos spalvos (dažai). Good yra aiškūs kortelės nusidėvėjimo požymiai – užlenkti kampai, šiek tiek nublukusios spalvos, dažai ir pan.
Excellent (Ex) – kortelės centravimas turi būti 80/20 ar geresnis. Kortelė taip pat gali turėti nežymius kraštinės pažeidimus, smulkius spalvos pokyčius, spausdinimo dėmeles.
Excellent-Mint (ExMt) - kortelėje gali būti matomų spausdinimo defektų. Nuotrauka gali būti šiek tiek nefokusuota. Kortelė gali būti praradusi šiek tiek originalaus blizgesio. Centravimas turi būti 80/20 ar didesnis.
Near Mint (Nrmt) - jos centravimas negali būti blogesnis nei 70/30. Gali turėti vieną iš šių trūkumų: labai nedidelis dviejų ar trijų kampų trūkumas, nedidelis krašto nusidėvėjimas, smulkios spausdinimo dėmės ar spalvos trūkumai.
Near Mint-Mint (Nrmt-Mt) - Centravimas turi būti 60/40 ar geresnis. Kortelėje gali būti nedidelis trūkumas, toks kaip nedidelis "prisilietimas" (lengvas nusidėvėjimo taškas, kai kortelė buvo įstrigusi ar paliesta), silpnas spalvos trūkumas.
Mint - nėra trūkumų, puiki kortelė. Keturi puikūs kampai, 55/45 arba geresni centrai, lygūs kraštai, originali spalva ir blizgesys, nėra spausdinimo dėmių, spalvos ar dėmesio trūkumų.
Gem Mint-Tai idealios būklės kortelė, vertinama labiau negu Mint.

Tai tiek, tikiuosi, kam nors pravers mano šitas rašinėlis, jeigu pamiršau paminėti kokį terminą, rašykit, jeigu žinosiu ką nors apie jį, papildysiu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

2022-23 LKL IR KORTELĖS

       Prasideda jubiliejinis 30 LKL sezonas, žadantis daug intriguojančių kovų ir naujovių. Nustebino ir pradžiugino, kad kuriama „Betsafe-...