Ieškoti šiame dienoraštyje

2019 m. vasario 5 d., antradienis

APŽVALGA IR VERTINIMAS: UPPER DECK 91-92

   Periodiškai rašysiu apžvalgas apie tam tikrus rinkinius (setus), jų insertus,  išskirdamas man labiausia patikusias korteles. Rinkinius vertinsiu pagal savo kriterijus (pateikti žemiau). Kviečiu ir jus komentaruose parašyti apžvelgiamo rinkinio savo įvertinimą balais, taip po kiek laiko galėsime sudaryti savo grupės rinkinių topą ar bent jau palyginti vieną su kitu.
    Esu Upper deck fanas, ir stengiuosi surinkti visas bent jau bazines jų gamintas NBA korteles, tad neatsitiktinumas, kad pirmoji apžvalga būtent iš šio gamintojo repertuaro.

   Upper Deck kompanija įkurta 1987 metais, tačiau pradėjo leisti NBA korteles po 1990-ųjų  Hoops ir Skybox serijų sėkmės. UD išties, mano manymu, pakėlė kortelių kokybę į aukštesnį lygį, ypač tai atspindi parinktos nuotraukos ir pačių kortelių kokybė, po išleistos šios serijos turėjo pasitempti ir kiti gamintojai. Naudojamas jų šūkis: "Niekas nedaro NBA taip kaip Upper Deck".

Rinkinyje randame 500 kortelių (401-500 numeriai išleisti vėliau):

  • 1-21 numeriai skirti 1991m. draftui, bet iš viso 63 kortelės "Tradingcarddb" priskirtos naujokams (RC), nors kai kurios kortelės yra su antramečiais, manau, todėl, kad ankstesniais metais tam tikri žaidėjai tiesiog nebuvo išleisti.
  • 22-23 numeriai, skirti vaikų edukacijos reikšmei didinti - "Stay in School" intarpai, šios kortelės gana retos ir vertinamos. 

  • Bazinių kortelių rinkinyje yra net 90 Hall of fame (HOF)  kortelių. Vienintelis kol kas iš 1990 naujokų draftų papuolęs į šį sąrašą yra Dikembe Mutombo.
  • 30-35 numeriai atspindi klasikinius to laikotarpio žaidėjų mūšius (Classic Confrontation), kurie sutraukdavo daugiausia susidomėjimo (Pvz. Magic Vs Jordan). 
  • 35-39 numeriai, tai praėjusio sezono (90-91) pirma naujokų komanda. Man labai imponuoja kortelė su dėjimų konkursą laimėjusiu Dee Brown, užsikorusiu ant lanko su taure.
  • Ypatingas dėmesys skirtas visų žvaigždžių renginiui, net 59 kortelės yra skirtos paminėti šiai šventei. 48-72 numeriai skirti 90-91 metų, o 451-484 91-92 metų renginiams. Dėjimų konkursas (476-483 numeriai, ir trečius metus iš eilės tritaškių konkurso nugalėtojo Craig Hodges kortelė (nr 484).

  • 73-99 numeriai skirti komandų „čeklistam“ (sąrašams), kaip ir niekinės kortelės, bet puikiai animuoti žaidėjai išties atrodo gražiai ir tik praturtina šį rinkinį.   
  • Rinkinyje yra vienas lietuvis – Šarūnas Marčiulionis.
  • 438-448 numeriai skirti perspektyviausiems žaidėjams (Top Prospects). Tikrai verta dėmesio Dikembės „kalančio“ per Manute kortelė (Nr 446).

Insertai. Kortelių išleidimo metu, tokie dalykai kaip insertinės kolekcijos dar buvo naujovė, bet šį tą įdomaus galime rasti ir čia.


  • Nominacijų laimėtojų hologramos (Award Winner Holograms) - 9 kortelės, kaip galima suprasti, pagal pavadinimą apžvelgiama 90-91 sezono geriausieji tam tikrose kategorijose. Hologramos padarytos gana įdomiai, vienu kampu tarsi tiesiog pilka kortelė, kitu kampu (dar plius prie gero apšvietimo) sodrių spalvų 3D projekcija, gana smulki. Tikrai malonu vartyti. Kortelės nugarėlė stiliumi daug nesiskiria nuo bazinių su papildoma nuotrauka, manau, irgi puikus sprendimas. Tokią kortelę gana sunku gerai nufotografuoti.


  • Jerry West Heroes - 9 + 2 nenumeruotos kortelės skirtos NBA logo savininkui, matyt, buvo retro žvaigždė, todėl susilaukė išskirtinio paminėjimo. Įdomu tai, kad čia randame vieną pirmųjų limituotų autografų. 
  • Rookie Standouts - 40 kortelių, skirtų naujokams, ilgainiui tai tapo populiariausia insertų kryptimi. Dizainas nedaug skiriasi nuo bazinių, kad tai insertas išduoda numeracija, prasidedanti raide.
Paralelinės kortelės


  • Upper Deck "Text" Hologram - 400 pirmo leidimo kortelių skiriasi nuo įprastų tuo, kad nugarinėje kortelės dalyje viršuje esančioje deimanto formos hologramoje (ta folija) yra ne UD logotipas, o tekstu parašyta "Upper deck". Ar taip netyčia išėjo gamybos procese, ir taip atsirado paralelinės kortelės, nežinau, parašykite komentaruose, jei žinote. Mano supratimu, rinkti šį paralelinį rinkinį gali tik visiški kolekcionavimo maniakai, skirtumas toks mažas, kad plika akimi sunkiai net pastebimas.  



Vertinimas

Aš vertinu šitaip (grynai subjektyvus vertinimas): maksimaliai kolekcija gali surinkti 10 balų.

Kriterijai:


  1. Skirtingų žaidėjų skaičius (max 2 balai). Iki 100 žaidėjų - 0, iki 150 - 0,5, iki 250 - 1,5, 250+ - 2 balai.
  2. Kortelių fotografijų kokybė ir įdomumas (Max 2 balai). Nepatinka - 0, visai nieko atrodo - 1, puikiai - 2 balai.
  3. Nugarėlė (Max 1 balas). Niekuo neišsiskirianti be foto - 0, yra patinkančių elementų - 0,5, atskira foto, tekstas apie žaidėją, statistika yra - 1 balas.
  4. Ypatingumas (Max 1 balas). Kaip daugelis kitų - 0, kažkas įdomaus - 0,5, su niekuo nesupainiosi - 1 balas.
  5. Fonas aplink žaidėją (Max 1 balas) - nėra fono, žaidėjas iškirptas - 0, įdomūs elementai - 0,5, rungtynių aiškus ir įdomus fonas - 1 balas.
  6. Aiškūs užrašai (Max 1 balas) - reikia paieškoti, kur parašyta žaidėjo pavardė - 0, viskas aišku, nepatinka šriftas - 0,5, viskas savo vietoje - 1 balas.
  7. Insertai (Max 2 balai) - Nepatinka didžioji dalis insertų - 0, kažko norėtųsi daugiau - 1, puikiai atspindi sezoną - 2 balai.


Taigi, šią kolekciją vertinu:

  1. Skirtingų žaidėjų skaičius (max 2 balai) - 2 
  2. Kortelių fotografijų kokybė ir įdomumas (Max 2 balai). - 2
  3. Nugarėlė (Max 1 balas) - 1
  4. Ypatingumas (Max 1 balas) - 0,5
  5. Fonas aplink žaidėją (Max 1 balas) - 1
  6. Aiškūs užrašai (Max 1 balas) - 1
  7. Insertai (Max 2 balai) - 1

Bendras įvertinimas - 8,5 balai.

Koks jūsų įvertinimas? Parašykite komentaruose.


Skirmantas Nėnius

2 komentarai:

  1. Man viena geriausiu serinu yra si-10 balu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man senosios korteles gal labiau patinka nei dabartines , pirmisusia del to kad kortele turi keleta skirtingu foto ( nes dabar tapati foto is abieju pusiu 😔 ) - dizainas cia jau kita tema 😉😆

    AtsakytiPanaikinti

2022-23 LKL IR KORTELĖS

       Prasideda jubiliejinis 30 LKL sezonas, žadantis daug intriguojančių kovų ir naujovių. Nustebino ir pradžiugino, kad kuriama „Betsafe-...